N-euro

N-Euro andis 18.novembril kontserdi Saku Suurhallis stiilipeol Retroland 2022.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 09.09.2006 - 09:09
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 19.11.2022 - 04:12
Eesti artist, Ansambel, Electronic & Dance

Ametlik jutt:

Revolutsiooni on vaja! Nii arvab N-Euro, superartist, kes alustas N-Euro nime all 1999 aastal ilusas Eestis, mida kahtlemata peaks külastama iga Tema tõeline fänn. Revolutsiooni all ei mõtle N-Euro mitte sõda, ei, Ta unistab lihtsa armastuse ja headuse võidust pimeduse ja küünilisuse, kadeduse ja rahakultuse, lolluse ja omakasu üle. See poleks raske kui veidi rohkem uskuda, võidelda ja loomulikult laulda lihtsalt ning positiivselt südamest südamesse. Ei ole vaja suuri sõnu, ega tühje ilustatud mõtteid. Vaja on olla lihtsalt ja rohkem armastada maailma. Kuhu meil kiiret on? Vaadake peeglisse, enda ümber ja mõistate, et mitte kuhugi. Võtke aega endale ja lähedastele ja olge rõõmsad. Pole vaja ka riike, mis segastel eesmärkidel vallutavad ja külvavad viha. Riik algab armastusest, mitte rahast. Ei ole vaja rääkida demokraatiast kui seda eiratakse igal sammul.

Äkki mõtleks taas ilusaid mõtteid, oleks ausad ja õnnelikud. Just seda N-Euro lavalt pakkuda tahabki ja muuta maailma lihtsa ja selge muusikaga. Ta on artist, kes suudab mõtlema panna, aga ka naerutada seni kuni enam ei jaksa. N-Euroga laval on alati inimesed, keda Ta armastab ja keda Ta väga austab. Kahtlemata on tegu artistiga, kes jääb ja pakub head meelelahutust ning kelle šhow’d peab nägema ja kelle laule võib julgelt kaasa laulda. Tema kontserditele tulge nagu külla heale sõbrale. Ja muidugi peab Teie südames olema soov teha revolutsiooni, mis teeb paremaks ja lihtsamaks kogu meie armsa maailma.

Marek Sadam

Marek on Viljandimaa poiss, pärit Suure-Jaanist, sündinud 20.10.1978. Elanud väiksemas kohas nimega Kolga-Jaani ja gümnaasiumisse läks Viljandisse. “Seal õppisin elama üksinda. Gümnaasiumi ajal olin ma rohkem sissepoole pööratud inimene.” Aasta käis ta ka sealses kultuurikolledžis, siis aga tuli ära Tallinnasse. “Ma olen rahutu loomuga inimene, Viljandi ei olnud enam minu jaoks õige koht. Ehk jääb ka Tallinn mingil ajal kitsaks.”

Mareki isa Peeter Sadam on õpetaja, Suure-Jaani kooli direktor, kes ise teinud kaua bändi. Tema õpetas ka esimesed kitarrituurid väikesele Marekile. “Me ei ole isaga koos bändi teinud, kui ma koju satun, siis ei ole see kõige tähtsam.”

Marek usub, et on elus palju muutunud, et ta oskab oma elu paremini seada. “Ma hoian eraelus madalat profiili. Jalutan linnas, sõidan takso või trammiga. Ma jälgin küll palju inimesi, nende reageeringuid, sealt ma oma esinemiseks materjali, tüüpe ammutan. Ma võin ka seltskonnas tekitada ebameeldiva olukorra, mitte pahatahtlikult, tahan näha, kuidas reageeritakse. Väljas käin väga kindlate inimestega, kellega tunnen ennast hästi. Mulle ei meeldi suur seltskond.”

Marek on üks mitte eriti pikka kasvu pikkade juustega tavaline poiss. Ansambli N-Euro laulja, kes lavalt tuntud oma pulk-päikese-soengu ja eriskummalise riietusega. “Eks mind tuntakse järjest rohkem ka niisama ära, aga bändisoenguga tuntakse mind ikka väga ära. Kuigi sellise soengu ja kostüümiga on ka raske jääda märkamatuks,” ütleb ta oma tuntuse kohta.

Neurootiline meelelahutusansambel

Mareki puhul tuleb esimese asjana ikka meelele ja keelele N-Euro, ansambel, mille sünniajaks loetakse aasta 1999 jaanuari. Viljandi Kultuurikolledžis said siis kokku Marek ja kaks Pärnu poissi, Sander Udikas ning Kalev Tilk. Sama koosseis, mis tänaseni kannab N-Euro märki. Esimene lugu olevat olnud Koit Toome eurolaul “Mere lapsed”. Kolme bändimehe esialgsed varjunimed olid MA, SA, KA.

Marek: “Kes see enam mäletab, kuidas need nimed tekkisid. MA on ju mu nime algus ja eks ta tähendab järjest rohkem ka lühendit sõnast “mina”.” Nüüdseks on nimed pikemaks veninud. “Me olime alguses paroodiaansambel, nali käis põhiliselt ümber teiste lugude. Sellisel lihtsal ja primitiivsel moel. Tänapäeval on N-Euro showansambel ja show ei pruugi olla nali. Minu naljad on tihtipeale ka sellised, et enamik ei saa aru. Ega ma vist eriline naljamees ei ole,” räägib Marek Sadam.

Alguses oli bändiga seotud ka eriti Lõuna-Eestis hästi tuntud meelelahutusärimees Gunnar Loho. Nüüd ei taha Marek enam sellest ajast ja mehest eriti rääkida. “Ma ei tundnud tol ajal kedagi teist selle ala peal ja algusaeg temaga oli hea kool.” Loho käe all anti välja ka paar esimest plaati.

Marekile ei meeldi sõna “meelelahutus”. “Kui inimesel meel ära lahutatakse, siis mis tal alles jääb. Ma ütleksin, et me pakume inimestele häid emotsioone, vaatemängu, aitame igapäevastest asjadest lõõgastuda. Kindlasti N-Euro jätkab. Ta on muutunud ja muutub, aga ikka minu oma asi. Mina ei häbene. Olen teinud seda asja nagu enamikku teisigi asju oma elus ausalt.” Kunagi pidas ta oma esinemiste kohta arvet, aga nüüdseks on sassi läinud. Neid on olnud väga palju.

“Mulle meeldib Tallinnast väljas esineda. Siiras publik kuskil Puhjas võib mingist Tallinna rikkast ja enda arvates intelligentsest seltskonnast mulle palju rohkem meeldida.” Ka vene publikule on N-Euro esinenud, nii üksi kui näiteks koos Anne Veskiga.

N-Euro on nähtus. Sa kas armastad Teda või mitte. Aga Ta on vaieldamatult parim EESTI showbänd. Külmaks ei jäta kunagi. Kired paneb lõõmama, nalja teeb, nutma paneb ja publikut austab. Surematud teosed Thsaka-Thsaka, Rukkileib, Voi-Voi, Banaane, Minu päev on need märksõnad, mis annavad aimu algusajast. Oli ilus aeg. Pidu sai, pulli sai ja kogemust ullult. Aga mis peamine nähti palju ilusat maad nimega EESTI ja kohtuti paljude armsate inimestega nimega EESTI PUBLIK.

Pea aga Tallinn puhus pähe ja kohvrid selga ja päälinna elama. Superhiti Vesi peale sünd ja veel Olümpiale, Hei mr.Nool, N-Euro, The Postimees, Ich pin, Kama, Laul jääkarudest, Luud ja Labidas, Üksinda jne. Lood mis muutsid ilmastikku. Ja taas PUBLIK suurepärane ja palju kontserte ja kummalisi sündmusi, mida ei räägi täna. Perioodi lõpus sai Sa pensionile ja rikkaks, aga vahel ikka külastab.

Tänaseks on supermegalaheveidersiirashealõbussegane N-Euro teinud veel kaks telesaadet heade sõprade ja parimate solistidega ja no tehtud sai kohe mõnuga. Andnud välja DVD, mis on nagu Kalevipeog või Tõde ja Õigus või Harry Potter, iga hea EESTI pere seksioonkapi riiulis. Ja muidugi hitid 3 Aastat pidu, Kopli Karneval, N-Eurotic, Eesti pidu, Mees Sa ei tea, Ära Viska Prügi Maha, Suur Nali koos Allan Lahe Roosilehega, Las Disco jääb jne.

N-euro trio lagunes ning Kalev Tilk asutas bändi Parvepoisid, Sander Udikas liitus Väikeste Lõõtspillide Ühinguga.

Euroopasse üksi kahe eesti tüdrukuga

2006 aasta alguses kõlas uudis - üsna pea võib Saksamaa muusikakanalitelt lisaks Vanilla Ninja videotele näha veel üht kodumaist artisti. Läbi asub murdma kollektiiv N-Euro, mis nüüdsest sooloprojekt ja mille eesotsas Marek Sadam. 06.jaanuaril 2006 ilmus Saksamaal Bros Music alt maxisingel ”Noise”. Aasta algusest Euroopas läbilööki üritanud N-Eurot kroonis edu. Kui esimene üleeuroopaline singel ”Noise” jõudis näiteks Saksamaal saja läbimüüduima seas 66. kohale, siis tema uusversioon kunagisest Bad Boys Blue menulaulust ”Lover On The Line” platseerus 35-ndal nädalal kohale number 31. Vähe sellest, kolm nädalat juhtis menuk telekanali Viva edetabelit Club Rotation, neljandal nädalal oli see vaid koha võrra langenud ning siiani kedratakse eetris N-Euro seksikat videot, milles lööb kaasa hulk tantsutüdrukuid. Viiendal nädalal (09.09.2006) oli video taas #1.

Kontsertidel on laval ainult kaks tantsijat ja nemad on Eestist – Sandra Palm ja Lilian Laurits, kes teevad ka järgmises videos kaasa. Praegu antakse klubides enam kui 40minutilisi kontserte, kus esitatakse peamiselt Clyde Wardi ja N-Euro enda laule. Kavas on teha plaaditäis uut musa. Marekil on selleks produtsentide grupp, kuhu kuuluvad Renee Meriste, David Brandes ja Clyde Ward Inglismaalt, ja laulud sünnivad koostöös. Kogu punt töötab David Brandese käe alt, kes tegi kuulsaks teisegi Eesti ansambli Vanilla Ninja. Kesk-Euroopas on Mareki kodanikunimi tundmatu, seal teatakse seda okaskerapeaga meest kui N-Eurot.

Marek Sadam kogub USAs populaarsust

Saksamaalt alguse saanud ingliskeelne N-Euro rändab mööda ilma ning on otsapidi jõudnud Ameerikasse. Mehe sõnul läheb tal ookeani taga hästi. "Raadiojaamad mängivad ja järjest populaarsemaks N-Euro seal saab. Mis on N-Euro puhul alati olnud, on kontserdid ja need on läinud väga hästi, ma ei tea, kas tänu minule või on seal nii hea publik," rõõmustab Sadam. Mees käib esinemas klubides ning tema esinemiskavva kuulub üle 15 loo, mille hulgas ka eestlastele tuntud lugu "Love On The Line".

Marek rääkis veel, et rännates maailmas ringi, tekib koduigatsus, seetõttu on ta valmis meisterdanud uue eestikeelse plaadi, mis peaks poelettidele jõudma veel 2008 aasta sees. Juulist saab kuulata mehe uut eestikeelset singlit "Eesti naine" vaid raadios Elmar.

Sadam ja Laur album "Kirjad maale"

Oktoobris 2008 sai valmis Marek Sadama ja Toomas Lauri loominguga akustiline heliplaat ”Kirjad maale” pühendusega Eestile. Rännakutelt kogutud mõtted ja igatsused äratavad ellu Toomas Lauri viisid ning Marek Sadama laulusõnad. Meestel oli lihtsalt tahtmine öelda oma mõtteid, mis peas pikalt olnud. Sadam:"Juhtusime ühel ajal Eestisse ja siis Suure-Jaanis võtsime ühe nädala ning salvestasime, helimeheks Veiko Sepp. Lihtne plaat kodumaast ja armastusest."

2011 taas Eestis

N-Euro alustas novembrist 2011 esinemisi taas Eesti klubides. Bänd on kokku pannud programmi vanadest hittlugudest ning uutest lauludest nagu “Home”.

2012 juunis käis Marek Sadam moosekandinda mööda Eestimaad ringi, laulis ja jutustas lugusid ning seda kõike publikule tasuta. Seekord rändas Marek ringi koos klaverisaatja Tõnu Laikrega, esitusele tulidnii autorilaulud kui palad Eesti muusika varasalvest, muuhulgas Artur Rinne, Apelsini ja Kukerpillide lood.

Augustis avaldas N-Euro uue singli "Hula Girl", millele valmis ka video. Loo kirjtas tipp-produtsent Worldward.

2013 ja edasi

2013 novembris teatas Marek Sadam, et osaleb uue bändiga Jesus Nevada Šveitsi eurolaulu eelvoorus iroonilise ja sarkastilise looga "Drug Queen". Loo video avaldati 4.novembril. Bändi kuulub peale Mareki trummar, kaks DJ-d ja eesti kitarrist Meelis Tauk. Jesus Nevadaga eelvoorust edasi ei pääsetud.

Jesus Nevada on tema sõnul natuke šokibänd. "Kui ma vaatan lugusid, mis igale poole pääsevad, siis on Jesus Nevada selles kontekstis liiga väljaspool kasti seisev," ütleb Marek, et mõistab, miks Jesus Nevada ehk kõigile peale ei lähe. "Ka muusikainimestele. Aga see on mõneti taotluslik." "Mul on praegu kiired ajad – peame Jesus Nevadaga oma albumi valmis saama, et see õigeks ajaks muusikamessidele esitada," lisas ta.

Kui "Eesti laulu" esitamistähtaeg detsembris 2013 kukkus, oli ka Marek telemajas ja poetas kasti loo ansamblilt Sadamasild. Bädilt on seni ilmunud kaks laulu - "Magus laul" ja "Ilus elu". Mõlemad salvestas ja miksis Indrek Patte. Lugude muusika on kirjutanud Piret Laikre ja sõnad Sadam ise.

Marek Sadam juhtis festivali Koolitants 2014 tuuri ning oli finaali õhtujuhiks 19.aprillil 2014 Nokia Kontserdimajas.

18.mail 2014 tuli N-Eurolt singel "Suve lõpuni" koos Kairit Tuhkaneniga.

6. juunil oli Pärnus Grillfesti laval N-Euro algkoosseisus Marek Sadam, Sander Udikas ja Kalev Tilk.

25.juunil tulid N-euro vanast loost "Tequila" Sunset Schlager ja Peter Monk remiksid.

9.augustil esines Marek Sadam Käsmus Viru Folgi Kirikus ning 10.augustil kõlasid Sadamasild laulud Metsalaval.

Sadamasilda kuuluvad: Marek Sadam - laul ja lood, Tõnu Laikre - maagilised klahvid, Tõnis Kivisild - kaalukad bassikeeled, Viljar Kuusk - kõnekad peenemad keeled, Kaspar Uljas - muhe akordion, Oliver Rõõmus - südamega rütmid rattakellast cajonini... Mari Ronimois ja Anett Pero - kogu ilu, mida lisada saab.

Marek Sadama ansamblil Sadamasild tuli välja plaat "Siis tulen, Siis jään.." Plaadiesitluskontserdid toimusid üle Eesti 20.-26. novembril.

5. - 13.detsembrini 2014 toimus ühine Meie Mees & N-Euro tuur ning ilmus N-Euro 20ne looga kogumik "Eesti Pidu".

30.aprillil 2016 andis N-Euro üle pika aja välja loo nimega “Colours”.

N-euro esines 27.augustil We Love the 90s festivali ametlikul järelpeol klubis Cathouse.

N-Euro laadis 26.juunil 2021 YouTube’i üles laulu pealkirjaga “Never Never”. Aastast 2006 avaldamata loo sõnade ja viisi autor on Inglismaalt pärit Clyde Ward ning sõnadega pildid lisas Gianna.

Turundusjuht Gerly Kedelauk ning laulja Marek Sadam pisitütar Geterly sündis 2.augustil 2022.

31.augustil esinesid N-euro ja Surfibaari tantsutüdrukud Surfibaari hooaja lõpupeol Roosta rannas Läänemaal.

N-Euro andis 18.novembril kontserdi Saku Suurhallis stiilipeol Retroland 2022.

Faktid

N-euro koosseis:
Marek Sadam - 20.10.1978
Sander Udikas - 01.07.1974
Kalev Tilk - 23.06.1973

N-EUROl on ilmunud 10 plaati:
Tshaka -Tshaka (1999)
Hei-hoo (1999)
Vesi peale (2000)
Rohkem seepi ehk elu nagu multifilmis (2001)
Lumi peale ehk suurest suvest segamini
Kolm aastat pidu
Greatest hits 1999-2005
Greatest hits 2 1999-2005
Greatest Hits 1999- 2005 Lumi peale - talve eri (2006)
Greatest hits 3 1999-2005 (2008)

Muud huvitavat

Seotud videod

N-Euro - Hula Girl
N-Euro - Hula Girl

Artist: N-Euro

Lugu: Hula Girl

Aasta: 2012