Nädala pilt: 22.nädal 2024

Maiduk

Eesti parima bändi Ouu “Mäed” muusikavideost kuulsaks saanud paberitega rööprähkleja Maiduk on kultuuripealinna projektirahade lootuses välja andnud singli “Tartu 2k24”.

“Tundsin, et Eesti vajab üht Tartu hümni ja kõige "Tartum" inimene selleks puhuks on mõistagi VÄIKE PD,” selgitab Maiduk loo tagamaid ja tutvustab ka koostööd artistiga, kes on küll Maidust endast kordades kuulsam, kuid kooli loovtöö raames oli siiski nõus singlil kaasa lööma.

Nagu loo pealkirjas paistab, on Maiduk seadnud ritta sõnad, mis illustreerivad tema kogemusi Tartus aastal 2k24, ise ütleb ta, et “lugu on ammutanud inspiratsiooni tümakaklassikast, eelkõige Scooterist, aga ju leiab sealt ka Ace of Base ja Darude motiive.” Lähedamad sõbrad teavad ka öelda, et Maiduk sai indu Tartu Kirjanike Maja külastusest ning loodab pürgida tuleviku poole enda iidolite Jaan Poska ja Heino Elleri jälgedes.

Käivad kõlakad, et singli esmaettekanne saab olema juuni lõpus toimuval Tartu laulu- ja tantsupeol, kuid kooriseade pole hetkel veel töösse läinud. Ootuste kohaselt peaks see repertuaaris asendama lugu “Tartu marss”, millest Maiduk ise varem kuulnud polnud.

Lugu ilmub koos muusikavideoga, mis viib audiovisuaalsele rännakule läbi Tartu — avastada saab nii vanu tuttavaid nostalgiahõngulisi kohti, kuid terane mõistus saab ka ülevaate ülikoolilinna pulbitsevast ja keerdkäike täis allmaailmast.

Laululind Maiduk lisab: “Mõte oli, et katsetame, milleks Al võimeline on ja teeme midagi sellist, mida muidu niisama filmikaameraga lavastada ei saa. Ja kui te seda videot vaatate, siis on kohe näha, et Al ikkagi võtab maailma üle ja polekski nagu aru saada, et see tehisintellekti tehtud on.”

Plaadifirma kurvad uudised ei soovi adresseerida väited, et päris video jaoks lihtsalt raha ei olnud või et Maiduk kaotas vastavad vahendid Tartus Rüütli tänava miraaþidesse. Videot ennast saab näha õnneks tasuta. Veel.