18. oktoobril, esineb Paavli Kultuurivabrikus üks omalaadsemaid jazz-fusioni duosid – Sungazer USAst.

18. oktoobril, esineb Paavli Kultuurivabrikus üks omalaadsemaid jazz-fusioni duosid – Sungazer USAst.

Uudise lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 16.10.2024 - 15:02

Sungazer kombineerib jazz-improvisatsiooni kaasaegse masinliku elektroonikaga, luues erksa ja hästi tabava futuristliku ning etteaimamatu helikeele. Bänd ise nimetab seda “future jazz”iks, mis on segu jazz-fusionist, 8-bitist, progerokist, math rockist ja elektroonilisest tantsumuusikast ning teeb silmad ette paljudele, keda muusika tehniline pool huvi pakub.

Sungazeri lähenemine loomingule on tavapärasest rütmikam – muusika loomine algab tihti trummar Shawn Crowderi improviseeritud trummikäikudest, millele loob seejärel arranþeeringud bassist Adam Neely. “Lõppude lõpuks oleme me üks paras kamp muusikanohikuid,” võtavad Neely ja Crowder kokku. “Aga me loodame lavale tuua ka teatud vabadust ja utsitame publikut plaksutama, tantsima ning kaasa elama.”

Neely ja Crowder panid bändile aluse 2014. aastal Brooklynis. Mõlemad on väga nõutud sessioonimuusikud nii New Yorki jazzi-skeenes kui ka mujal ning lisaks sellele on nad menukad YouTube'i sisuloojad, kus nad arutavad muusika tehnilisuse ja tuleviku teemadel.

“Sungazer on suurepärane näide sellest, kuidas tänapäeval saavutatakse läbi sotsiaalmeedia ka tegelikult kunstiliselt hea edulugu,” nendib Eesti muusik Tõnu Tubli. “Neely ja Crowder mõlemad olnud tugevalt pildis Youtube’is, ning nende looming on ajendatud sellest, mida nad seal muusikast räägivad – nende videote sisu on tehniline, teoreetiline aga ka väga filosoofiline,” lisas ta.
Tõnu Tubli, enim tuntud Trad. Attack! trummarina, soojendab reedesel kontserdil Sungazerit oma sooloprojektiga. “Mis mina teen on mõnes mõttes sama, mis Sungazer – ei kammitse ennast kunagi,” ütles ta. “Kõik, mis juhtub, juhtub kohapeal,” lisas ta.

Sungazer esines viimati Tallinnas eelmise aasta novembris. Laval on lisaks tuumikgrupile ka saksofonist Jared Yee ning klahvimängija Pier Luigi Salami, kes mõlemad on osalenud bändi EP ja debüütalbumi lindistamisel.

Erikülalisena astub lavale Eesti staartrummar Tõnu Tubli.

Piletid: https://fienta.com/et/sungazer-paavli

Foto: Ako Lehemets